Vedligeholdelse af havefliser og belægningssten

Danskerne har i dag så travlt, at det nærmest er blevet en trend, at alt skal være så vedligeholdelsefrit som muligt. Det er lidt af et paradoks, når nu vi smider så meget ud, og dermed producerer så meget affald, som vi gør.

Men hvad kan vi så gøre, for at vores havefliser og belægningssten bliver mere vedligeholdelsefrie?

Umiddelbart findes der to steder, hvor vi danskere bruger meget tid på terrassen. Det drejer sig om rensning af fuger samt fejning eller rensning af overfladen, for vi vil gerne have, at det ser nyt ud i så lang tid som muligt.

Yd en proaktiv indsats

Den optimale løsning er helt sikkert, at der allerede ved etablering tænkes på dette område, da det efterfølgende er noget mere besværligt og omkostningskrævende. Det er dog ikke helt umuligt at gøre noget ved problemet.

Ved etablering er det vigtigt at vælge den rigtige fugesand. For at finde frem til den rigtige fugesand er det vigtigt at vælge en fugesand, der hærder op og du skal ikke tro på, at stenmel eller forskellige ikke hærdende fugesande på lang sigt medfører, at du undgår ukrudt i fugerne. Pas på dette område, for der findes mange produkter derude, som ikke er hærdende og dermed undgår du heller ikke ukrudt. Hvis der findes producenter, som kan modbevise det, så vil jeg gerne teste produkterne og så efterfølgende dementere min påstand.

Sørg også for at overfladebehandle dine havefliser, hvis du vil undgå, at de meget hurtigt bliver beskidte og grimme. Samtidigt kan enkelte typer af overfladebehandling modvirke, at betonsten mister farven. Med en overfladebehandling ser dine sten nye ud igennem længere tid.

Hvad gør man så, når man ikke har været forudseende og taget højde for dette ved etablering? Fugerne er et stort stykke arbejde, og alt skal kradses op ned i minimum 3 cm. Det er et stort og ikke anbefalelsesværdigt stykke arbejde. For så vidt angår overfladen, så er der flere muligheder. Brug en højtryksrenser til at gøre stenene rene og efterfølgende giv dem en overfladebehandling. Dette anbefales dog ikke til betonsten, hvor det ødelægger overfladen. I stedet kan anbefales at strø noget hvidt sand ud over dine sten og så feje lidt i det nogle gange. Efter en uges tid, så er dine sten meget pænere og du kan måske overfladebehandle alt efter hvor gamle og medtaget dine sten er.

Men husk altid det bedste råd: Fej jævnligt dine fliser og gør det med en blød kost, når det er tørt.

Fortsat god weekend fra din Stenpusher

Tags: , , , , ,

Skriv en kommentar